Mans Unides

mansunides1

Mans Unides és una ONG de l’Església catòlica, l’objectiu principal de la qual és l’eradicació de la fam i de la pobresa extrema.

El 2009 fa 50 anys que es va crear, i campanya rere campanya ha estès una important actitud de sensibilització envers l’ajuda als més necessitats. Fam i pobresa són dos conceptes intrínsecament relacionats, que no es limiten només a la carestia física d’aliments o de béns materials, sinó també a la manca d’assistència sanitària, d’escolarització, de treball, d’habitatge o de llibertat.

La manera com Mans Unides porta a terme els objectius abans esmentats és a base de projectes. Un cop es detecta una necessitat peremptòria en un país del Tercer Món, s’elabora un projecte que reculli la millor manera d’ajudar, tenint en compte tots els aspectes econòmics, socials, sanitaris, d’educació, etc. Es traça una línia d’actuació, i es quantifica tant el cost com l’abast de població a qui s’adreça. Un cop es recullen els fons necessaris per posar en marxa el projecte, s’inicia amb mitjans i personal d’aquí, però de seguida es va formant el personal autòcton que tirarà endavant l’acció a fi que se sentin seu el projecte i s’impliquin en la solució de la pròpia realitat. De manera gradual, es va deixant en mans autòctones la realització de les accions, i sempre s’està a punt per l’assessorament o l’ajuda quan es faci necessària, o sigui que no s’abandonen mai els projectes empresos.

Mans Unides al Vendrell

Mans Unides al Vendrell va començar gairebé fa també 50 anys, ja que l’any 1960 unes senyores d’Acció Catòlica  – la Maria Grau i la Montserrat Rafecas – van iniciar ja els Sopars de la Fam a la vila. Aquests sopars s’han realitzat cada any des de llavors. Han conegut escenaris diferents – el Centre Vendrellenc primer, el Casal Familiar després, i darrerament, la Lira – i han estat organitzats per persones diverses que han recollit l’esperit d’aquells inicis i han fet i fan el possible per divulgar els objectius de Mans Unides, a fi que tots els vendrellencs ens impliquem en la tasca d’ajudar la gent dels països que no tenen la sort que posseïm nosaltres de fruir de les necessitats bàsiques cobertes.

mansunides2mansunides3

Què fa Mans Unides?

L’equip de Mans Unides al Vendrell busca sensibilitzar els vilatans durant tot l’any amb exposicions, xerrades i d’altres iniciatives. Tanmateix, el moment central de la seva actuació és l’organització de la campanya contra la fam que té lloc cap al mes de març. És aleshores quan es convida a fer una encesa d’espelmes al carrer i el tradicional Sopar de la fam. L’ambient que  regnar durant tota la vetllada és molt cordial i distès. Cal dir que sempre l’esperit de col·laboració és molt important: des de les botigues que venen els tiquets, els proveïdors de queviures que ofereixen els seus productes gratuïtament (pa, tomàquets, ous, vi, oli, aigua…), les empreses que col·laboren amb altres obsequis (impremta, reprografia, articles de papereria…), i també les senyores que s’encarreguen de fer els entrepans, la mateixa societat que cedeix el local, l’Escola de Música que fa un petit concert a l’inici de l’acte… En el transcurs del nostre Sopar de la Fam, sempre hi ha un moment de conscienciació i d’explicació del projecte que es recolza.

Persona responsable de contacte: Maria Antònia Jané. Telèfon 97766124